Tag: Travelog Pengalaman

Cari Akhirat, Dunia Datang

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Dua ekor ni dah sihat, dah boleh bermain bersama-sama. Bibik ni kena heret dengan si Adam yang pada mulanya tak mahu keluar dari biliknya sekejap tadi, merah dah tapak tangan. Macam ni lah saya setiap pagi, sibuk ya amat bekerja dari rumah ini. Siapa cakap




Bahagia – Pilihan Di Tangan Kita

Teks : Azura Abdullah Foto : Azura Abdullah Sewaktu sedang menunggu giliran mengisi minyak sekejap tadi, mata masuk habuk lah pula tiba-tiba. Ada sebuah motosikal meluru laju ke pam minyak. Motosikal itu dibawa lelaki berkain pelikat, dibonceng seorang anak kecil comel (5 tahun saya kira) dan anak gadis remaja. Berhenti sahaja motosikal, terus si comel




Taming Creative – cenderahati dari hati.

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah Sebenarnya saya bercadang untuk hadir ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015 sekurang-kurangnya 2 hari. Almaklumlah si minah kilang yang baru setahun jagung terjun dalam bidang penulisan. Mestilah teruja. Hotel semuanya siap diatur. Tiba-tiba kelmaren terima sms dari mak yang dikasihi dari kampung. Mak nak datang hujung minggu ini




Anakku Tangan Satu – Hadiah Dari Syurga

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah   Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Alhamdulillah. Syukur kepada Allah SWT dengan izinnya saya diberi peluang untuk berkongsi pengalaman di salah sebuah portal maya Tazkirah.net bersama penulis-penulis lain yang hebat. Kerdilnya saya. Didoakan usaha dakwah kecil ini dapat membantu mengubah landskap pemikiran rakyat Malaysia khususnya terhadap hadiah dari syurga ini.




Bijak Kendali Belanjawan Keluarga – Majalah Nur

Teks: Azura Abdullah Foto: Majalah Nur, Edisi Januari 2015 Alhamdulillah. Syukur kepada Allah SWT atas kurniaan rezeki dalam pelbagai cara. Penutup 2014 yang positif. Penulisan blog yang tidak pernah sia-sia. Teruja sekali bila melihat ruangan ‘Sorotan Utama’ berkongsi mukasurat 81 bersama suri hebat idola kewangan saya Puan Hajah Rohani Dato’Hj.Mohd Shahir yang juga merupakan pengasas




Tips Mengelak Ketirisan Bajet Setiap Bulan

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah & Carian Google Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Selain dari persoalan bisnes hal pengurusan kewangan rumah tangga antara topik yang kerap singgah di inbox saya. Saya bukanlah individu yang terbaik untuk memberi panduan, walaubagaimanapun saya suka untuk berkongsi pengalaman saya dan bagaimana saya dan suami menguruskannya. Soalannya ialah, ‘Bagaimana mengelakkan




Bersiaran Di Majalah Era Muslimah BIL28 Oktober 2014

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Alhamdulillah. Dengan izinNya disulami konsistensi menulis di ruang maya www.azuraabdullah.com dan berkongsi pengetahuan serta pengalaman melalui dinding media sosial, saya dihidu oleh Puan Editor Yang Dirahmati Allah swt, Puan Nik Fauziah Nik Hussin. Ini merupakan kali ke 4 kemunculan saya di media dalam tempoh 9




Selamat Hari Lahir Isyraf

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah 7 tahun lalu. Buat kejutan pada semua. Asalnya bersalin biasa. Kedudukan si kecil di dalam menyerong pula. Perancangan Allah SWT lebih baik dari kita. Rupa-rupanya ada sebabnya. Si comel melakar sejarah pusat bersalin. Menjengahnya ke dunia dengan 4.8 kg. Selamat Hari Lahir kesayangan ibu Isyraf Hadzrami. Ibu doakan Isyraf




Projek Mengurangkan Tekanan

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah Ini Isyraf. Darjah satu. Semalam Isyraf ucap terima kasih pada ibu kerana ibu pandai buat warna baju sekolah seakan-akan baju pengawas. “Orang suka! Ibu ni pandai lah” Sebab ibu letak nila lah tu. Mudah saja kan mahu gembirakan hati anak kecil. Cuma kadang-kadang kita orang dewasa suka rumitkan keadaan.




Semuanya Pinjaman DariNya

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah & tengoktvonline Tidak dapat mengelak lagi untuk tidak menyentuh tentang laranya sukma Malaysia. Bertabahlah adik Mukhriz Marzaidi, 10 tahun. Anakanda kepada Mastura Mustafa yang terkorban di dalam nahas MH17. Luluh hati melihat gambar adik Mukhriz sebegini. Terkenang ketika saat awal suami terlantar di wad akibat angin ahmar dan tidak




Tentang Panda Gergasi (Giant Panda)

Teks: Azura Abdullah Foto: Koleksi Peribadi Azura Abdullah Sumber Teks: http://nationalzoo.si.edu/ Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Kini rata-rata heboh tentang Panda yang comel itu. Makanya saya pun mahu berkongsi beberapa keping gambar ketika saya berpeluang melawat Panda Zoo & Giant Panda Research Centre di Chengdu, China pada penghujung tahun 2012. Saya ke sana atas urusan kerja




Menulis Dan Kisah Suatu Ketika Dahulu

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah & Carian Google Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Mei 2014 menandakan masuk bulan ke 5 saya bergelar Working At Home Mom (WAHM). Hari ke hari saya semakin jatuh hati dengan bidang penulisan. Bila disingkap kembali kisah suatu ketika dahulu, sebenarnya dari zaman sekolah lagi saya sudah suka menulis. Masih saya




Tips Mendamaikan Anak-Anak Kecil Yang Bergaduh

Teks: Azura Abdullah Foto: Azura Abdullah & Carian Google Assalamualaikum dan salam sejahtera para suri sekalian. Sebenarnya saya pernah berkongsi gambar dan tips ini di facebook fanpage saya iaitu Comey Belako Boutique. Saya mendapat maklumbalas yang baik dan ada juga yang menghantar email dan sms kepada saya untuk terus berkongsi tips-tips sebegini. Terima kasih yang