Bina Rumah Di Atas Tanah Sendiri : Mahligai Idaman – Bermula Kecil Tetapi Menjadi

Teks: Azura Abdullah
Foto: Tuan Wan Mohd Syazwan

Nota:
Artikel ini adalah artikel berbayar, hubungi penulis jika berminat untuk mendapatkan liputan artikel berbayar di blog/media sosial dan ebook/buku penulis. ebook PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI yang masih dalam proses sudah menerima hampir 300 emel untuk menjadi pembaca terawal.

logo

Mahligai Idaman Services Sdn.Bhd, sebuah syarikat pembinaan di Pantai Timur adalah sebuah syarikat yang bermula pada skala kecil tetapi bagi saya sangat menjadi. Kecil-kecil cili padi. Kini setelah 27 tahun, Mahligai Idaman antara syarikat pembinaan yang berdiri gah di Pantai Timur dengan reputasi yang baik dan bersih. Pengalaman yang membezakan mereka dari yang lain.

Mahligai Idaman

Terima kasih saya ucapkan kepada Tuan Wan Mohd Syazwan, masih muda orangnya, baru 30 tahun, memang hebat! Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dan memberi inspirasi kepada pembaca di luar sana dan menyokong hasrat saya untuk berkongsi maklumat tentang PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI di dalam ebook yang bakal terbit nanti. Misi saya ialah untuk ebook ini bertukar menjadi buku fizikal pula menjelang Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra pada April 2016. Sudah ada beberapa penerbit merisik. Artikel ini akan saya kekalkan di dalam naskah tersebut nantinya. InsyaAllah. Kita saling menyokong antara satu sama lain.

Pre-order ebook PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI (RM60 sahaja) di sini: http://bit.ly/preorderbinarumahtanahsendiri atau Whatsapp – 01125459481

Sebagai penulis, entah kenapa saya sendiri rasa teruja dan bangga benar mahu bermain dengan keyboard untuk memanjangkan perkongsian Tuan Wan Mohd Syazwan yang juga merupakan Pengurus Besar Mahligai Idaman Negeri Kelantan dengan pembaca sekelian tentang bagaimana Mahligai Idaman mula menapak. Kena pula dengan buku fizikal pertama saya yang bertajuk BEKERJA & BERNIAGA: PANDUAN KEJAYAAN UNTUK SURI yang ada dijual di kedai-kedai buku utama di Malaysia seperti Popular, MPH, Kinokuya, Hasani Bookstores dan melalui saya sendiri.

Mahligai Idaman

3 anak muda hebat di tapak pembinaan pertama ayahanda mereka.

Mahligai Idaman diasaskan oleh Tuan Wan Sukri bermula tahun 1993 iaitu bapa kepada Tuan Wan Mohd Syazwan sendiri. Ketika itu Tuan Wan Mohd Syazwan baru berumur 8 tahun. Pada peringkat awal Tuan Wan Sukri yang masih bekerja sebagai seorang akauntan di Pelabuhan Kuantan, Pahang hanya menumpukan perhatian dalam bidang pembangunan tanah (Land Development) yang mana aktiviti utama beliau ialah membeli tanah ekar dan menjualnya kembali dalam bentuk lot banglo.

tapak pembinaan 1

Tapak pembinaan pertama Mahligai Idaman.

Tahun 1994 menjadi titik tolak kepada Mahligai Idaman di dalam bidang pembinaan. Tuan Wan Sukri buat pertama kalinya belajar secara terus ilmu pembinaan dengan mendirikan sebuah banglo 2 tingkat milik beliau sendiri di Beserah, Kuantan. Beliau membawa masuk tukang-tukang rumah berpengalaman dari Kelantan untuk misi pertamanya ini. Alhamdulillah, dengan izin Allah swt ianya berjalan lancar dan Tuan Wan Sukri melihat bidang pembinaan mempunyai potensi besar serta permintaan yang tinggi, tambahan pula kos untuk mendapatkan tanah ekar semakin hari semakin mahal. Modal pusingan pembelian tanah ekar pula terbantut kerana proses pembelian tanah ekar mengambil masa yang lama dan boleh mencecah sehingga 2 tahun.

Banglo 2 tingkat milik keluarga yang menjadi titik tolak penglibatan Mahligai Idaman dalam dunia pembinaan.

Banglo 2 tingkat milik keluarga yang menjadi titik tolak penglibatan Mahligai Idaman dalam dunia pembinaan.

Pada tahun 2008 Mahligai Idaman Construction ditubuhkan secara rasmi bersama seorang rakan kongsi. Pada tahun 2011, Mahligai Idaman berkembang menjadi entiti syarikat milik keluarga Tuan Wan Sukri apabila beliau mengambil alih sepenuhnya saham rakan kongsi dan menjenamakannya semula sebagai Mahligai Idaman Services.

Pre-order ebook PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI (RM60 sahaja) di sini: http://bit.ly/preorderbinarumahtanahsendiri atau Whatsapp – 01125459481

Kini Mahligai Idaman diterajui oleh 3 orang anak Tuan Wan Sukri sendiri; iaitu Tuan Wan Mohd Syazwan (Pengurus Negeri Kelantan), Tuan Wan Mohd Syamim (Pengurus Negeri Pahang) dan Tuan Wan Mohd Syahir (Pengurus Negeri Terengganu).

Antara pencapaian Mahligai Idaman yang membanggakan ialah:

1. Banglo 2 tingkat bernilai RM1.5 juta di Kota Bharu, Kelantan dan sudah siap diduduki.

1 banglo 2 tingkat KB

2. Banglo 1 ½ tingkat di Setiu, Terengganu berharga RM400K dan sudah siap diduduki.

2 banglo 1 setengah setiu

3. Banglo 1 ½ tingkat di Telipot, Kota Bharu, Kelantan berharga RM400K dan sudah siap diduduki.

3 banglo setingkat telipot

4. Projek usahasama dengan pemaju di Pahang iaitu Win Wah Corporation Sdn Bhd bagi membangunkan sebuah tanah milik Mahligai Idaman di Balok, Kuantan dengan mendirikan 9 buah unit rumah kedai yang masih dalam proses pembinaan.

4 win wah

5. Pembinaan sebuah hospital mini 3 tingkat di Kota Bharu yang masih dalam peringkat rangka pelan.

5 hospital

Antara ujian yang tidak dapat dilupakan oleh Tuan Wan Syazwan ialah ketika kejadian banjir besar di Kelantan pada tahun 2014 yang lalu di mana banyak projek rumah kelolalaan Mahligai Idaman ditenggelami banjir dan kami terpaksa menanggung kerugian menggantikan barang yang rosak.

Didoakan perkongsian ini sedikit sebanyak memberi gambaran kepada pembaca tentang syarikat pembinaan yang bakal menjadi pilihan kalian untuk membina rumah di atas tanah sendiri nantinya.

BERITA GEMBIRA
BONUS untuk pembaca!

door
Bagi pembaca yang membeli ebook PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI, anda layak untuk mendapat PAKEJ SECURITY DOOR PERCUMA BERNILAI RM4,500 untuk pintu hadapan dan belakang rumah yang anda bina dengan Mahligai Idaman. Anda hanya perlu memberi bukti pembelian ebook ini yang akan anda dapati dari penulis sendiri iaitu Puan Azura Abdullah.

PAKEJ BINA RUMAH
Mahligai Idaman menawarkan perkhidmatan “One Stop Center” yang bermula dari A-Z iaitu dari peringkat lukis pelan, submission pelan ke Majlis Daerah, permohonan pinjaman (bank atau kerajaan), pengurusan pembinaan hinggalah ke pringkat serahan kunci. Pembinaan secara tunai juga diuruskan Mahligai Idaman.
Mahligai Idaman juga bersedia untuk membuat kerjasama dengan pemilik tanah bagi proses pecah lot dan pembangunan bangle.
Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi:

  • Tuan Wan Syazwan – 0199825534 (Pengurus Negeri Kelantan)
  • Tuan Wan Syamim – 0179309064 (Pengurus Negeri Terengganu)
  • Tuan Wan Syahir – 0199845534 (Pengurus Negeri Pahang)

Atau
Website: www.mahligaiidaman.com
Facebook: www.facebook.com/mahligaiidaman

D
idoakan ada manfaatnya artikel ini. Terima kasih.

 

Pre-order ebook PANDUAN BINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI (RM60 sahaja) di sini: http://bit.ly/preorderbinarumahtanahsendiri atau Whatsapp – 01125459481